Wednesday, February 6, 2008

Despre Seinfeld

Generatia Seinfeld-Costanza

Alin Ionescu


Aparut in editia din 6 Februarie 2008

"In materie de umor fac parte din generatia Seinfeld; ma delectez de fiecare data privindu-l pe George Costanza. Totusi, cine e la urma urmei acest George Costanza? Un antierou pursinge; un chelios frustrat, egoist, las, lipsit de orice vocatie, tirindu-si viata intre doua nimicuri, unul mai absurd decit altul. Acum douazeci de ani, nimeni n-ar fi apreciat sinceritatea totala a unui George Costanza. Din cind in cind, uitindu-ma la cite-un episod din „Seinfeld“, ramin cu gustul asta confuz in cerul gurii. Ma distreaza iuresul absurd al vietii celor trei prieteni, dar in acelasi timp ma irita cinismul minimalist al actiunilor lor. Un egoism dulceag, care se intrevede curgind pe sub puntea fiecarei intimplari. Sint convins ca exista oameni inteligenti, cu umor sanatos, pentru care „Seinfeld“ e o timpenie de serial. Am impresia ca ei simt cumva ca in miezul umorului de tip seinfeldian se ascunde un virus postmodern, care a suferit un soi de mutatie etica de proportii. Cetateanul atins de un astfel de virus ajunge sa se simta fragil in fata dramelor marunte ale urbanitatii, impotriva carora crede ca nu se poate apara altfel decit lasind la o parte scrupulele etice. In lupta impotriva microbilor de apartament, oamenii pot deveni victime colaterale, nu-i asa? Haideti, zimbiti, urmeaza o lume de burlaci vanitosi, perfect adaptati la o singuratate imbelsugata, imperechindu-se doar din curiozitate sexuala si despartindu-se doar pentru a-si putea povesti aventurile!"

Gasesc acest articol in Cotidianul, care merita pe langa o mica corectura, sunt 4 prieteni, nu 3, si o multitudine de comentarii pentru ca domnul se da pe la un ziar care se vrea serios si se pare ca nu are nici in clin nici in maneca cu serialul « Seinfeld », de aceea si voi insira cateva opinii personale in dezacord cu autorul articolului :

- acest serial este o parodie a societatii americane

- nu impune un standard, nu il recomanda, il satirizeaza, incearca sa te faca sa vezi cat de anormal esti tu ca persoana daca te comporti asa, daca iti duci viata in stilul ala si cate lacune de personalitate ai

- cinismul incriminat de acest domn, este modul cel mai scurt si mai direct de a-ti prezenta modul de viata al americanului de 30 de ani si ceva, burlac si care isi pierde viata cu lucruri marunte si fara sens, neincercand sa traiasca, sa se arunce in viata, doar se taraste cu « probleme de mare angajament » de genul care e cel mai tare Supererou si alte prostioare.

- episodul casatoriei lui George este un bun exemplu de lucru facut in pripa, fara gandire fara alte resorturi decat lasitatea momentului, e un anti-erou portretizat tocmai pentru ca tu, telespectatorul sa nu ajungi asa.

E un serial bun tocmai pentru ca e adresat oamenilor care gandesc si care vor sa faca ceva, nu sa se piarda in actiuni mici, intr-un iures fara sens, cu cinism si detasare Stiti care era problema serialului la inceputurile lui ?

Publicul lui tinta nu se uita la televizor.

1 comment:

Anonymous said...

E un serial bun tocmai pentru ca e adresat oamenilor care gandesc si care vor sa faca ceva, nu sa se piarda in actiuni mici, intr-un iures fara sens, cu cinism si detasare ....
Se prea poate, totusi este un serial de clasa.. interesant uneori prin simplitatea sinceritatii si explicitatea prostiei.. numai , ca ce spuneai tu mai sus, sunt unii care tocmai faptul ca se uita la un film precum seinfeld considera ca se pierd in actiuni mici.. sa pierzi 30 de minute, privind niste caractere, uneori specifice americane, cum debordeaza in propriul americanims , poate fi si asta o actiune mica.. menita sa iti piarda timpul, timp pe care si asha nu prea il avem.. in rest.. un serial hilar.. :) comic.. nu asta era si ideea??