"Mana stanga a intunericului" - Ursula K. Le Guin
Un roman SF, daca ignori decorul - care este fascinant si debusolant pana la un punct cand incepi sa te obisnuiesti cu el - cartea este fascinanta din pozitia de descoperire a doua mentalitati, doua suflete provenite din doua lumi diferite, unul - un barbat provenit dintr-o civilizatie asemanatoare cu cea terestra iar celalalt de pe planeta unde are loc actiunea si care era hermafrodit majoritatea timpului, cu exceptia zilelor de "kemer".
Punctul central al cartii il reprezinta apropierea celor doua personaje principale intr-o calatorie de dimensiuni epice, de aproape 1300 de km strabatuti cu picioarele, peste o calota glaciara.
Dialogul lor de-a lungul calatoriei devine unul mental, sugestia de apropiere produsa de acest element este suprema, pentru ca ni se explica ca nu oricine putea deprinde acest artificiu de comunicare, telepatia.
De-a lungul calatoriei legatura dintre cei doi se sudeaza exceptional si fiecare dintre ei se regaseste in ochii celuilalt intr-un mod straniu si complementar pentru un ochi din afara lor.
Nu stiu daca am reusit sa va trezesc interesul pentru aceasta carte, dar este o capodopera: tonul, modul autoarei de a pune si atinge problemele umane care depasesc spatiul si timpul subjuga si rupe ritmul gandirii cititorului.
Cine a catalogat cartile SF drept ineptii pentru copii (eu am auzit aceasta descriere) ar trebui sa citeasca acest roman, poate va prinde gustul si pentru altele.
Lumea Fluviului vol. IV - Labirintul Magic - Philip Jose Farmer
Am reusit in sfarsit sa gasesc volumul al patrulea din aceasta saga, care a intrat in istoria cartilor SF. De prin 1999 - de cand am citit primele volume - urmaresc aparitia ultimelor 2.
In sfarsit, niste domni s-au gandit ca ar fi bine sa scoata si volumul IV, dar de volumul V nu se aude nimic, dar vestile bune vin de la un prieten care are toata seria de pe www.amazon.com .
Seria prezinta o planeta unde se trezesc 18 miliarde de oameni care sunt resuscitati la viata de-a lungul unui imens fluviu, fara haine, fara nimic. Doar ei insisi si niste potire in care gaseau hrana, dupa ce le puneau pe niste imense ciuperci care erau alimentate cu energie.
O lumea artificial creata pentru un scop anume, ideala pentru oameni dar care nu lasa mintile luminate sa o guste.
Cartea e savuroasa prin multitudinea de personalitati adunate si implicate in povesti, intrigi si diferite aspecte ale lumii in care traiesc.
Nu vezi prea des Un Herman Goering devenit episcop al bisericii creata in de-a lungul malurilor fluviului.
Sau un Mark Twain devenit capitan de vas?
In acest volum in sfarsit aflam cine sunt creatorii Lumii Fluviului si misterul acesteia, motivele pentru care a fost creata si mai ales cine.
Cartea te prinde la fel ca primele volume, te face sa o devorezi, sa renunti la somn si se termina lasandu-te cu pofta de citit.
Resuscitatii devin unica cale prin care creatorii lumii isi mai pot salva sufletele si sa invie. Cumva intra in acelasi mecanism in care erau si cei resuscitati, care, intre timp, se cam omorasera intre ei si mai ramasese un singur Etic.
E mult de citit, cred ca in total sunt mai mult de 1500 de pagini, dar merita fiecare rand, toate aspectele care sunt prezentate de autor, te pun practic fata in fata cu una dintre cele mai cuprinzatoare minti dintre scriitori, totul e gigant si fascinant.
Tuesday, February 5, 2008
Carti frumoase
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment