Wednesday, January 9, 2008

Carti

Am doua carti "1000 de parfumuri" si "Masinaria Rock and Roll"
Prima e de citit seara in pat seara in liniste, are o istorie a parfumurilor si cum au evoluat ele si descrierea a 1000 de parfumuri, e frumos sa citesti descrierile si daca ai umblat putin prin magazinele cu parfumuri sa rememorezi aromele si sa incerci sa le asociezi cu componentele lor.
E un exercitiu frumos de imaginatie sa visezi ca mergi invaluit de un parfum si sa incerci sa compui mental plantele care alcatuiesc parfumul si sa visezi ca se invart in jurul tau.
A doua carte e o prevestire sumbra a viitorului muzicii, care in prezentul nostru incepe sa se intoarca in trecut fara nuante si tonuri noi care sa taie rasuflarea si de multe ori reinterpretarile te fac sa te duci sa asculti originalul si sa uiti de piesa lansata acum de niste micuti care de multe ori dau impresia ca nici macar nu stiu de ce a fost creata melodia respectiva sau de ce o canta ei, oricum e super carte de citit si bagat in cap.
Cea mai mare porcarie citita de mine in anul care a trecut a fost "Funky Bussiness", doi profesori de la universitate din Stockolm s-au gandit ca fac revolutie in mediul de afaceri si masinaria infernala de marketing a functionat si au reusit sa fie propulsati in topuri de vanzari doar pentru ca au scris cartea intr-un limbaj mai adecavat semidoctilor.
De ce e o porcarie?
Pentru ca toata cartea e de fapt e o rescriere in cuvinte cool, urasc tot conceptul asta de cool care pare si este gol dincolo de suprafata dar coolerii de azi nu pot gandi fondul problemei si le trebuie forma, a cartii "Al treilea val" de Alvin Tofler care a scris cartea in anii '80, care a prevazut dar nu a trait fenomenul, pe atunci, si l-a diagnosticat cu mare precizie.
"Meet the thinkers" suna un promo al masinarie de marketing, asta e cel mai enervant ca marketing-ul m-a facut sa cumpar cartea in speranta ca voi gasi ceva nou, in nici un caz lumea merge dupa ce a scris un tip in anii '80 si cartea este un furt intelectual masiv, atat.

No comments: