Thursday, December 11, 2008

Aglomeratie si smiorcaieli

Am observat un trend pe bloguri, prin ziare, pe la stiri: toti spun ceva despre aglomeratie, ca suntem prea inghesuiti si e prea sufocant ca sa poti sa gandesti, sa poti face cumparturi in liniste si repede. Ultimul caz il citisem pe la Vlad Petreanu pe blog.

Cu toate astea, nu am citit nicaieri o comparatie intre Occident si Romania - cate hypermarketuri, supermaketuri, buticuri sunt pe cap de locuitor; nimeni nu face o paralela intre numarul de cumparatori pe care ar trebui sa il deserveasca un hypermarket si cel pe care il deserveste un asemenea magazin in Romania.

Cate magazine mari sunt in Berlin si cate sunt in Bucuresti?

Toti ne plangem, dar nimeni nu se gandeste ca sunt 14 hypemarketuri la 2 500 000 de locuitori. Suntem cu totii de acord ca motivele pentru care ne ducem la cumparaturi in asemenea magazine sunt doua. Unu promotiile (si in general preturile mai mici decat in altfel de asemenea stabilimente) si doi gasesti tot ce vrei sub acelasi acoperis.

Daca am face toti cumparaturi numai in acest sistem, un hypermarket ar trebui sa deserveasca in Bucuresti zilnic aproximativ 150 000-160 000 de persoane.
Sa spunem ca media numarului de case de marcat este de 50-70, deci ar trebui ca o singura casa sa multumeasca cam 3000 de oameni, asta daca prin absurd toti ar merge intr-o singura zi in magazine.

Dar sa zicem ca deserveste 150 000 de oameni pe luna, tot ar fi 5000 de oameni de servit zilnic, si sistemul lor de vanzare si de aprovizionare nu e facut pentru asa ceva.

Din ce stiu, dintr-o prezentare Carrefour, un hypermarket deserveste cam 50 000 de oameni, pentru asta e facut, pentru un flux de aproximativ 1 500-2 000 de oameni pe zi maxim, nu pentru dublu.

Plus ca, de exemplu, in Germania exista o stratificare a retelelor mari de magazine, dupa nivelul de preturi practicat, la noi nu exista asa ceva. Toti au oferte cu preturi mici, toate lumea se imbulzeste in Cora sa ia zahar, in Carrefour sa cumpere ulei, in Auchan ca sa cumpere carnati etc.

Nu am inclus magazinele mai mici si retelele de supermarketuri in ecuatia asta pentru ca lumea se plange de hypermrketuri de parca nu toata lumea ar avea dreptul sa cumpere la preturi mici, mici de tot.

1 comment:

me said...

sint vreo 18 hypermarketuri daca le numeri...:P si daca mai pui si vreo 9 supermarketuri maari + restul io cred ca este suficient. ideea este alta, in preajma sarbatorilor peste tot in lume este aglomerat, diferenta este ca la noi, lumea se bate pe mincare, parca ar fi sfirsitul lumii si numai de sarbatori s-ar minca. si asta nu este un semn decit de saracie nu de altceva...ne preocupa prea mult umplerea burdihanului si cred ca sint sechele pe care tre sa le mai tragem dupa noi. tocmai de aia de citiva ani nu mai fac cumparaturi de craciun ci iau doar basicsurile din magazine de la coltz, iar cadourile le cumpar cu muulte zile inainte.