Thursday, December 11, 2008

Aglomeratie si smiorcaieli

Am observat un trend pe bloguri, prin ziare, pe la stiri: toti spun ceva despre aglomeratie, ca suntem prea inghesuiti si e prea sufocant ca sa poti sa gandesti, sa poti face cumparturi in liniste si repede. Ultimul caz il citisem pe la Vlad Petreanu pe blog.

Cu toate astea, nu am citit nicaieri o comparatie intre Occident si Romania - cate hypermarketuri, supermaketuri, buticuri sunt pe cap de locuitor; nimeni nu face o paralela intre numarul de cumparatori pe care ar trebui sa il deserveasca un hypermarket si cel pe care il deserveste un asemenea magazin in Romania.

Cate magazine mari sunt in Berlin si cate sunt in Bucuresti?

Toti ne plangem, dar nimeni nu se gandeste ca sunt 14 hypemarketuri la 2 500 000 de locuitori. Suntem cu totii de acord ca motivele pentru care ne ducem la cumparaturi in asemenea magazine sunt doua. Unu promotiile (si in general preturile mai mici decat in altfel de asemenea stabilimente) si doi gasesti tot ce vrei sub acelasi acoperis.

Daca am face toti cumparaturi numai in acest sistem, un hypermarket ar trebui sa deserveasca in Bucuresti zilnic aproximativ 150 000-160 000 de persoane.
Sa spunem ca media numarului de case de marcat este de 50-70, deci ar trebui ca o singura casa sa multumeasca cam 3000 de oameni, asta daca prin absurd toti ar merge intr-o singura zi in magazine.

Dar sa zicem ca deserveste 150 000 de oameni pe luna, tot ar fi 5000 de oameni de servit zilnic, si sistemul lor de vanzare si de aprovizionare nu e facut pentru asa ceva.

Din ce stiu, dintr-o prezentare Carrefour, un hypermarket deserveste cam 50 000 de oameni, pentru asta e facut, pentru un flux de aproximativ 1 500-2 000 de oameni pe zi maxim, nu pentru dublu.

Plus ca, de exemplu, in Germania exista o stratificare a retelelor mari de magazine, dupa nivelul de preturi practicat, la noi nu exista asa ceva. Toti au oferte cu preturi mici, toate lumea se imbulzeste in Cora sa ia zahar, in Carrefour sa cumpere ulei, in Auchan ca sa cumpere carnati etc.

Nu am inclus magazinele mai mici si retelele de supermarketuri in ecuatia asta pentru ca lumea se plange de hypermrketuri de parca nu toata lumea ar avea dreptul sa cumpere la preturi mici, mici de tot.

Afaceri romanesti

Se aproprie perioada sarbatorilor mari, crestine si astrologice, se cumpara mult, din ce in mai mult, orice, cadouri, mancare, brazi etc.

Cum poti scoate bani usor din vanzarea de brazi?
Te duci la un magazin mare, Bricostore sa zicem, ii cumperi cu 60 de lei si ii vinzi in piata fara acte, fara impozite cu 250 lei, simplu si eficient, nu?
Si acum sa ii auzim pe cei care se plang ca preturile la brazi sunt imense pe la stiri si as vrea sa il vad pe reporter cum face paralela de preturi intre supermarketuri si piata, de partea cealalta pe cei care deplang dezinteresul romanilor pentru traditia bradului.
Oare cat mai rezista acest tip de comert?
Daca la brazi se practica ma intreb ce adaosuri au celelalte produse ?

p.s. Cazul asta l-am observat eu astazi, vanzatorii din piata Cotroceni nici mcar nu se oboseau sa scoata codurile de bare de pe brazi, aveau aceleasi etichete ca cei din Bricostore.